Cafeïne tijdens de zwangerschap: 5 Mythen Die je niet moet geloven

Cafeïne tijdens de zwangerschap

Bron: Unsplash.com

Het idee van een zwangerschap kan voor veel vrouwen een beetje overweldigend zijn, met name het moeten weten welke voedingsmiddelen en dranken veilig zijn om te consumeren is een behoorlijke opgave.

Zwangerschap is een tijd waarin vrouwen vaak worden gebombardeerd met advies en waarschuwingen over wat ze wel en niet moeten doen.

Een onderwerp dat vaak ter discussie staat, is de consumptie van cafeïne.

Koffie is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld en veel mensen beginnen hun dag dan ook met een kopje koffie om hun energieboost te krijgen. Voor zwangere vrouwen kan de kwestie van koffieconsumptie echter een bron van verwarring en bezorgdheid zijn.

Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat een hoge consumptie van cafeïne schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van de foetus, zijn er ook veel mythen en misvattingen over dit onderwerp.

In dit artikel zullen we vijf veelvoorkomende mythen over cafeïneconsumptie tijdens de zwangerschap ontkrachten en op feiten gebaseerde informatie verstrekken om aanstaande moeders te helpen weloverwogen beslissingen te kunnen laten maken over hun cafeïne inname.

Je Mag Helemaal Geen Koffie Drinken Als je Zwanger Bent

Ondanks de populaire overtuiging dat zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap helemaal geen koffie mogen drinken, is dit eigenlijk een mythe.

Hoewel een hoge mate van cafeïneconsumptie in verband is gebracht met een verhoogd risico op een miskraam, vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht en andere nadelige gevolgen, is  er ook aangetoond dat een matige cafeïne inname niet schadelijk is voor de meeste zwangerschappen.

Matige koffieconsumptie tijdens de zwangerschap wordt over het algemeen als veilig beschouwd en kan zelfs enkele gezondheidsvoordelen hebben.

Volgens het  American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) kunnen zwangere vrouwen veilig tot 200 milligram cafeïne per dag consumeren, wat ongeveer overeenkomt met twee kopjes koffie van 125 ml. Het is echter belangrijk op te merken dat het cafeïnegehalte sterk kan variëren, afhankelijk van het type koffie, de zetmethode en de grootte van de portie.

Verder is het ook belangrijk om rekening te houden met andere bronnen van cafeïne in je voeding, zoals thee, frisdrank en chocolade. Beperk dus de algehele inname van cafeïne om te voorkomen dat je de aanbevolen limiet overschrijdt 

Bovendien wordt matige cafeïne consumptie niet geassocieerd met ontwikkelingsachterstanden op lange termijn bij kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap cafeïne-houdende dranken consumeerden.

Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat matige koffieconsumptie het risico op bepaalde complicaties tijdens de zwangerschap daadwerkelijk kan verminderen. Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat aanstaande moeders die tot 200 mg cafeïne per dag consumeerden, minder snel last hadden van vroeggeboorte dan moeders die geen cafeïne consumeerden.

De belangrijkste conclusie hier is dat het volkomen veilig is voor zwangere vrouwen om elke dag van een kop of twee koffie te genieten, zolang ze dit met mate doen en binnen de aanbevolen dagelijkse limiet van 200 mg cafeïne blijven.

Het is echter altijd belangrijk om je arts te raadplegen voordat je tijdens je zwangerschap cafeïne-houdende dranken of producten gebruikt.

Cichoreiwortel is een Goed Alternatief voor Koffie

Tijdens de zwangerschap wordt veel vrouwen geadviseerd om hun koffie inname te beperken vanwege de mogelijke risico's die gepaard gaan met een hoge mate van cafeïne consumptie. Als gevolg hiervan wenden sommigen zich tot alternatieven zoals cichoreiwortel als vervanging voor hun dagelijkse kopje koffie. Het idee dat cichoreiwortel een goed alternatief is voor koffie voor zwangere vrouwen is echter een mythe die moet worden ontkracht.

Cichoreiwortel is een populair koffiesurrogaat die vaak in Europa wordt gebruikt en wordt aangeprezen als een natuurlijke remedie voor verschillende gezondheidsproblemen. Het is gemaakt van de wortels van de cichoreiplant, die worden geroosterd en gemalen om een ​​donkere, koffie achtige drank te creëren. Hoewel cichoreiwortel geen cafeïne bevat, bevat het wel een verbinding genaamd inuline, een soort voedingsvezel.

Hoewel cichoreiwortel een gezond alternatief voor koffie lijkt, wordt het niet aanbevolen voor zwangere vrouwen. Inuline, de stof die voorkomt in cichoreiwortel, kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming en diarree, wat vooral ongemakkelijk kan zijn voor zwangere vrouwen die al gastro intestinale problemen hebben. Bovendien is cichoreiwortel niet uitgebreid bestudeerd op de effecten in de zwangerschap, en de veiligheid ervan tijdens de zwangerschap is niet goed vastgesteld.

Bovendien kan cichoreiwortel een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen of supplementen die vaak tijdens de zwangerschap worden ingenomen, en kan dit leiden tot ongewenste bijwerkingen of complicaties. Het is belangrijk voor zwangere vrouwen om hun zorgverlener te raadplegen voordat ze tijdens de zwangerschap cichoreiwortel of andere alternatieve dranken consumeren.

Concluderend, hoewel cichoreiwortel een cafeïnevrij alternatief voor koffie kan zijn, is het geen goede keuze voor zwangere vrouwen vanwege de mogelijke bijwerkingen en het gebrek aan onderzoek naar de veiligheid ervan tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen moeten met hun zorgverlener praten over veilige en gezonde alternatieven voor koffie en moeten altijd de aanbevelingen van hun zorgverlener volgen voor een gezonde zwangerschap.

Als je Meer Water Drinkt, Kun je Ook Meer Koffie Drinken

De mythe dat je door meer water te drinken meer koffie kunt drinken tijdens de zwangerschap, is onjuist. Hoewel gehydrateerd blijven tijdens de zwangerschap om vele redenen belangrijk is, waaronder een gezonde ontwikkeling van de foetus en het voorkomen van uitdroging, heeft het geen directe invloed op de effecten van cafeïne in het lichaam.

Cafeïne, het primaire stimulerende middel in koffie, is een diureticum, wat betekent dat het de urineproductie verhoogt en kan leiden tot uitdroging als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Dit kan met name problematisch zijn tijdens de zwangerschap wanneer voldoende hydratatie essentieel is voor de groei en ontwikkeling van de foetus. Meer water drinken kan helpen om de uitdrogende effecten van cafeïne tegen te gaan, maar het stelt je niet in staat om veilig meer koffie of cafeïne-houdende dranken te consumeren.

Zoals we al eerder zeiden, wordt over het algemeen aanbevolen om de inname van cafeïne te beperken tot niet meer dan 200 milligram per dag, wat ongeveer gelijk is aan twee kopjes koffie van 125 ml per dag.

Deze aanbeveling is gebaseerd op onderzoeken die een hoge inname van cafeïne tijdens de zwangerschap hebben gekoppeld aan een verhoogd risico op een miskraam, vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en andere nadelige gevolgen.

Het is belangrijk voor zwangere vrouwen om prioriteit te geven aan hydratatie en om gedurende de dag voldoende water te consumeren, maar dit betekent niet dat ze veilig meer koffie of andere cafeïne-houdende dranken kunnen drinken.

Cafeïnevrije koffie is 100% veilig tijdens de zwangerschap

 

 

Ook dit is een mythe. Hoewel cafeïnevrije koffie minder cafeïne bevat dan gewone koffie, bevat het toch een kleine hoeveelheid cafeïne.

De hoeveelheid cafeïne in cafeïnevrije koffie kan variëren, afhankelijk van het merk en de zetmethode. Sommige cafeïnevrije koffie soorten kunnen wel 7 milligram cafeïne per kopje bevatten, terwijl andere zelfs nog meer kunnen bevatten.

Bovendien is cafeïnevrije koffie mogelijk niet volledig vrij van andere stoffen die schadelijk kunnen zijn voor zwangere vrouwen.

Sommige cafeïnevrije koffiesoorten kunnen bijvoorbeeld nog sporen bevatten van oplosmiddelen die worden gebruikt bij het cafeïnevrij maken, zoals methyleenchloride of ethylacetaat. Hoewel de hoeveelheden van deze chemicaliën over het algemeen als veilig worden beschouwd, geven sommige zwangere vrouwen er misschien de voorkeur aan ze helemaal te vermijden.

Hoewel cafeïnevrije koffie over het algemeen als veiliger wordt beschouwd dan gewone koffie tijdens de zwangerschap, is het daarom nog steeds belangrijk voor zwangere vrouwen om hun cafeïne inname te controleren en hun zorgverlener te raadplegen over hun specifieke cafeïne behoeften en zorgen.

Cafeïne Leidt tot Onvruchtbaarheid bij Vrouwen

De mythe dat cafeïne bij vrouwen tot onvruchtbaarheid leidt, is onjuist. Hoewel sommige onderzoeken een verband hebben gesuggereerd tussen een hoge mate van cafeïne consumptie en verminderde vruchtbaarheid, is het bewijs niet overtuigend en zijn de effecten van cafeïne op de vruchtbaarheid waarschijnlijk klein.

Een studie gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics and Gynecology in 2016 ontdekte dat vrouwen die meer dan 500 milligram cafeïne per dag consumeren een iets hoger risico op onvruchtbaarheid hadden in vergelijking met vrouwen die minder cafeïne consumeren. De auteurs van het onderzoek merkten echter op dat het effect klein was en dat de inname van cafeïne alleen waarschijnlijk geen belangrijke oorzaak is van onvruchtbaarheid bij vrouwen.

Andere studies hebben geen significant verband gevonden tussen cafeïne consumptie en vruchtbaarheid, en sommige hebben zelfs gesuggereerd dat matige cafeïne inname helemaal geen effect zou kunnen hebben op de vruchtbaarheid.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel cafeïne niet direct onvruchtbaarheid bij vrouwen veroorzaakt, het andere effecten kan hebben op de reproductieve gezondheid. Zo is een hoge inname van cafeïne tijdens de zwangerschap in verband gebracht met een verhoogd risico op een miskraam en een laag geboortegewicht.

Hoewel het bewijs niet sluitend is, wordt over het algemeen aanbevolen dat vrouwen die proberen zwanger te worden of vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan, hun inname van cafeïne beperken tot niet meer dan 200 milligram per dag.

Conclusie

Concluderend, cafeïne consumptie tijdens de zwangerschap is een ingewikkeld onderwerp dat zorgvuldig moet worden overwogen.

Hoewel sommige onderzoeken suggereren dat een hoge inname van cafeïne kan worden geassocieerd met verminderde vruchtbaarheid en andere nadelige gevolgen voor zwangere vrouwen, is het bewijs niet overtuigend.

Het wordt over het algemeen aanbevolen om de dagelijkse cafeïne consumptie te beperken tot niet meer dan 200 milligram per dag als je probeert zwanger te worden of vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaat.

Bovendien is het belangrijk om tijdens je zwangerschap gehydrateerd te blijven door veel water te drinken, maar dit betekent niet dat het nuttigen van extra koffie de mogelijke risico's van een verhoogde cafeïne inname compenseert.

Uiteindelijk moeten zwangere vrouwen altijd met hun zorgverlener praten over veilige en gezonde alternatieven voor koffie voordat ze veranderingen in het voedingspatroon aanbrengen terwijl ze in verwachting zijn.