Hoe AeroPress te zetten (de inverted method)

aeropress

Ben je klaar om je koffieroutine naar een hoger niveau te tillen? De AeroPress is een fantastische manier om een rijke, volle kop koffie te zetten, en met de inverted method krijg je nog meer controle over de smaak. 

Deze methode houdt in dat je de AeroPress omgekeerd gebruikt, zodat je koffie langer kan trekken en je de perfecte balans van aroma's en smaken kunt bereiken. Het is eenvoudig, en super lekker. Lees je mee?

Traditioneel vs Inverted: wat is het verschil?

Ik zou niet weten wie als eerste besloot zijn AeroPress om te keren, maar veel mensen geloven dat de methode populair werd rond 2008, slechts drie jaar nadat de AeroPress in 2005 werd uitgevonden.

Om te brouwen met de omgekeerde methode, begin je door de plunjer op je aanrecht te plaatsen met de rubberen afdichting omhoog.

Plaats de kamer omgekeerd op de plunjer en duw de kamer naar beneden zodat de rubberen afdichting minstens 20 mm de kamer binnengaat.

Houd de kamer stevig vast met één hand en giet gemalen koffie en dan heet water naar wens in de kamer.

Je kunt dan roeren en laten trekken voor elke gewenste tijd. Wanneer de gewenste trektijd is bereikt, schroef je de filterdop (met filter erin) op de kamer.

Houd uiteindelijk zowel de kamer als de plunjer stevig vast met beide handen en "keer" de AeroPress om, plaats deze direct op een mok of vat.

Druk de koffie door de filter in je mok zoals je zou doen met het standaard brouwen, en geniet ervan.

Het belangrijkste verschil tussen de twee is hoe de koffie wordt geëxtraheerd. Terwijl de traditionele methode water door de koffie duwt (percolatie), laat de omgekeerde methode de koffie langer in het water trekken (immersion).

Welke beter is? er is geen "juist" antwoord is. Het komt allemaal neer op persoonlijke voorkeur en smaak.

Wat je nodig hebt om koffie met de Aeropress te zetten

 1. AeroPress: Dit omvat de kamer, het deksel met het filter.
 2. Papieren filters: Deze kleine, ronde filters zorgen ervoor dat je koffie schoon en zonder bezinksel blijft.
 3. Verse koffiebonen: Kies voor bonen van goede kwaliteit om de beste smaak te garanderen.
 4. Koffiemolen: Een handmatige of elektrische molen om je bonen net voor het zetten te malen.
 5. Waterkoker: Voor het verwarmen van water tot ongeveer 93 graden Celsius.
 6. Weegschaal: Om de exacte hoeveelheid koffie en water af te meten.

Met deze benodigdheden ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan en de perfecte kop AeroPress-koffie te zetten!

Handleiding voor de inverted method

De inverted method van de AeroPress is populair omdat het volledige onderdompeling van de koffie mogelijk maakt, wat resulteert in een rijkere smaak en een vollere body. Hier is hoe je het doet:

 1. Voorbereiden van de AeroPress: Plaats de zuiger ongeveer één centimeter in het cilindrische gedeelte van de AeroPress en draai deze ondersteboven, zodat de zuiger aan de onderkant zit en de open kant naar boven wijst.
 2. Voeg koffie toe: Meet 15-18 gram versgemalen koffie af en voeg deze toe aan de AeroPress. Schud lichtjes om de koffie gelijkmatig te verdelen.
 3. Verhit het water: Breng je waterkoker aan de kook en laat het water iets afkoelen tot ongeveer 92-96°C.
 4. Bloei: Giet net genoeg water over de koffie om deze volledig te laten bloeien (ongeveer 30 ml). Laat dit ongeveer 30 seconden staan.
 5. Vul en roer: Voeg de rest van het water toe tot de rand van de AeroPress en roer grondig gedurende ongeveer 10 seconden.
 6. Laten trekken: Plaats het papieren of metalen filter in de filterhouder en maak deze nat. Bevestig de filterhouder op de AeroPress. Laat de koffie gedurende 1-2 minuten trekken.
 7. Omkeren en persen: Plaats een stevige mok of karaf op de AeroPress en draai deze voorzichtig om. Druk langzaam maar gelijkmatig naar beneden tot je een sissend geluid hoort.
aeropress

Tips voor het perfectioneren van je AeroPres koffie

Nu je de basis onder de knie hebt, zijn hier enkele tips om je AeroPress-koffie nog beter te maken:

 • Experimenteer met de maalinstelling: De maalgraad van je koffie beïnvloedt sterk de smaak. Probeer verschillende malingen uit om te ontdekken wat jij het lekkerst vindt.
 • Speel met de verhouding: Als je koffie te sterk of te zwak smaakt, pas dan de hoeveelheid koffie of water aan.
 • Proef en pas aan: Noteer je bevindingen en probeer kleine aanpassingen in je techniek voor de perfecte kop koffie.
 • Gebruik vers water: Koffie bestaat voor het grootste deel uit water, dus gebruik altijd vers, gefilterd water voor het beste resultaat.

Conclusie

De AeroPress biedt een geweldige manier om thuis koffie te zetten die kan wedijveren met die van je favoriete café.

Het is een eenvoudig te gebruiken apparaat dat je de flexibiliteit geeft om de perfecte kop koffie naar jouw smaak te bereiden.

Door de inverted method te proberen, kun je de smaken en aroma's van je koffie echt naar voren brengen, wat resulteert in een rijke en volle smaakbeleving.

Dit betekent dat je de AeroPress ondersteboven houdt tijdens het zetten, wat zorgt voor een langere extractietijd en een intensere smaak.

Dus waarom zou je het niet eens proberen? Volg onze gedetailleerde handleiding, experimenteer met verschillende variabelen zoals de maalgraad van de koffiebonen, de watertemperatuur en de zettijd, en geniet van de kunst van het koffiezetten.

Door deze variabelen aan te passen, kun je jouw perfecte kopje koffie creëren. Het is een proces van ontdekken en genieten, en elke kop brengt je een stap dichter bij je ideale brouwsel.

Happy brewing!