Hoe maak je een espresso in 6 eenvoudige stappen

Espresso zetten

“The nectar of the gods” oftewel de espresso. Met zijn stroperige straaltjes die langzaam in je kopje belanden. Niet te langzaam want dan wordt zij bitter en niet te snel want dan heb je niet de complete smaak te pakken.

Zet je hem perfect dan scoor je punten, maar heb je ook maar 1 variabele verkeerd. Dan is jouw espresso volledig uit balans.

Voor velen is het niet altijd een gemakkelijke taak om de perfecte espresso te zetten. Toen ik zelf net begon met koffie drinken en het maken van espresso’s op mijn espresso machine, had ik ook geen idee wat ik deed.

Soms smaakte het prima en soms erg slecht. Veel te bitter of veel te zuur. Geen crema laag of een te lichte crema laag. Hmmm wat ging hier fout?

Gelukkig voor jou ben ik al meer dan vijf jaar koffie professional en heb ik inmiddels geleerd hoe je de perfecte espresso maakt. En nog mooier, dit is eigenlijk super eenvoudig. Mits je de juiste stappen volgt.

Daarom leg ik je in dit artikel uit hoe je in x stappen ook zelf thuis de perfecte espresso zet. Je weet wel, mooi in balans, een hazelnoot kleurige crema laag en een smaak om iedere dag je bed weer voor uit te komen.

Ook kun je met de perfecte espresso je andere koffiesoorten zoals een cappuccino, americano of flat white perfect zetten. 

Tip: Gebruik je thuis een Sage Espressomachine voor het zetten van espresso’s. Lees dan ook: Hulp bij het instellen van je Sage. In dit artikel ga ik specifiek in op het afstellen van jouw Sage.

Wat heb je nodig?

Wil je thuis zelf aan de slag en de perfecte espresso gaan zetten? Dan heb je het volgende nodig:

Heb je thuis geen espresso machine, dan is het helaas niet mogelijk om een echte espresso te zetten. De originele espresso wordt gezet onder een druk van ongeveer 9 bar en helaas is een espressomachine het enige apparaat die dit doet.

Wat wel heel erg in de buurt van een espresso komt is de Mokkapot a.ka. Bialletti, a.k.a percolator. Hiermee kun je  e koffie zetten die qua mondgevoel, smaak en textuur het dichtst in de buurt van de espresso komt.

Voorbereiden van de espresso

espresso zetten

Voordat je de espresso zet zijn er een aantal voorbereidingen die je moet treffen om tot het beste resultaat te komen. Zet allereerst je espresso machine aan en laat deze goed opwarmen. Meestal is een minuut of 20 voldoende.

Nu hoor ik je denken. Maar mijn boiler geeft aan dat mijn machine al warm is, waarom moet ik dan nog zo lang wachten. Ik snap je, dat dacht ik vroeger ook. Vaak is de boiler van je espressomachine wel op temperatuur, maar de metalen onderdelen van de machine nog niet.

Wanneer je een espresso zet met een te koude machine, dan koelt de koffie te snel af, waardoor de extractie niet onder de juiste omstandigheden plaats kan vinden. Sorry, ik probeer niet te ver af te dwalen. Gewoon goed warm laten worden, skip the details for now ;-).

Vervolgens vul je de koffiemolen met je favoriete koffiebonen. Koop altijd vers gebrande koffiebonen, het liefst niet ouder dan 8 weken. Dit geeft het mooiste resultaat, de mooiste crema laag en een mooi gelaagde smaak.

Lees ook: Wat de datum van de gebrande koffiebonen vertellen over je koffie

Houd je weegschaal en timer bij de hand, we gaan espresso’s maken! 

Espresso zetten in 6 eenvoudige stappen

Yes, we gaan espresso zetten. Het onderstaande stappenplan is gebaseerd op het gebruik van een dubbele filterdrager. Dat wil zeggen voor een dubbele shot. Simpelweg omdat je hiermee de beste extractie en de lekkerste espresso krijgt. Dat wil jij toch ook.

  1. Pak je piston/filterdrager en zet deze op de weegschaal. Zet de weegschaal op 0. Dit is belangrijk, want als je straks koffie in je piston maalt, weet je precies hoeveel gram dit is. Dit is de eerste belangrijkste variabele in het proces.
  2. Doseer nu 19 gram in je portfilter en tamp deze aan met je tamper. Gebruik ongeveer 20-30 kg lichaamsgewicht bij het aandrukken.
  3. Laat eerst een beetje water uit je de ‘brew-head’ van je espresso machine lopen. Zo voorkom je dat je je koffie gelijk verbrand door een te hete ‘brew-head’.
  4. Plaats je kopje op de weegschaal en zet deze vervolgens weer op 0. Zet deze onder je espresso uitloop.
  5. Plaats je piston in de machine en druk op de espresso knop of haal de hendel over waarmee je machine wordt geactiveerd en zet je timer aan.
  6. Houd de timer en de weegschaal goed in de gaten, want je wilt dat er ongeveer 38-40 gram gezette koffie in 25-30 seconden uitkomt.

In één keer goed, natuurtalent! Maar hey, dit lukt bijna niemand. Vaak gaat dit te snel of te langzaam.  En dat komt door het volgende:

Te snel? Dan is de maalgraad van de koffie te grof. Maal je koffie daarom wat fijner en herhaal de bovenstaande stappen opnieuw. Net zo lang totdat je 38-40 gram koffie in 25-30 seconden krijgt.

Waarom is te snel erg? Het water heeft niet voldoende tijd gehad om alle smaak uit de koffie te halen. Hierdoor krijg je vaak een zuur en ongebalanceerd kopje koffie.

Lees ook: Waarom smaakt mijn koffie zuur?

Te langzaam? Dan is de maalgraad juist te fijn. Maal wat grover en herhaal bovenstaande stappen. Net zo lang totdat je 38-40 gram koffie in 25-30 seconden krijgt.

Waarom is te langzaam erg? Wanneer het te lang duurt om jouw espresso te zetten, dan is het water te lang in contact met de koffie. Hierdoor ontstaat er overextractie en krijg je erg bittere koffie.

Lees ook: Waarom smaakt mijn koffie bitter?

Conclusie

espresso drinken

Het zetten van de perfecte espresso is niet zo ingewikkeld. Je moet je alleen goed aan de stappen houden en de variabelen gelijk houden. Heb je geen weegschaal dan is het bijna onmogelijk om altijd een perfecte en consistente espresso te bereiden.

 Het is even drillen en het kost wat tijd, I know. Maar als je deze 6 stappen eenmaal beheerst, dan is het voor iedere soort koffie, op iedere machine een fluitje van een cent om de perfecte espresso te zetten.