Alles wat je moet weten over decaf (cafeinevrije) koffie

Decaf Zwarte Roes

Voordat wij begonnen met onze collecte Decaf koffiebonen hadden wij zelf heel wat vragen over Decaf koffie. Groeit dit ook zomaar in het wild? Of worden Decaf koffiebonen achteraf cafeïnevrij gemaakt?

En hoe maak je dat dan? Ook hoorde ik van veel mensen dat cafeïnevrije koffie helemaal niet lekker is? Maar wat nou als je een hele goede Decaf boon hebt?

Kortom een hoop vragen omtrent cafeïnevrije koffie. Middels deze blog ga ik je meer vertellen over Decaf koffie. Ik begin met het onderwerp cafeïne, wat is dit nu precies? Hoe wordt Decaf koffie gemaakt? Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Decaf koffie?

En tot slot, het verschil tussen 'gewone' koffie en decaf koffie.

Wat is cafeïne

De stof die dus niet in Decaf koffie zit is cafeïne, maar wat is cafeïne eigenlijk? Cafeïne is een bitter stofje dat voorkomt in de koffieplant.

Cafeïne komt trouwens ook voor in andere planten, maar laten we voor dit artikel even focussen op koffie. Cafeïne beschermt de koffieplant tegen indringers, pesticiden en ook insecten. Een nuttig en voor de koffieplant zeer waardevolle stof dus.

Voor mensen kan dit natuurlijk ook een waardevol stofje zijn, je wordt er energiek van, wordt er wakker van en fris en gefocust.

Maar teveel cafeïne in je lichaam  kan ook de nodige bijwerkingen hebben. En daarom kan koffie voor sommigen wat minder goed voor hun gezondheid zijn.

Daarom dus cafeïnevrije koffie. Wel de lusten, niet de lasten zeg maar.

Hoe wordt Decaf koffie gemaakt?

Koffie kan op verschillende manieren vrij gemaakt worden van cafeïne. De meest voorkomende methoden zijn door de koffiebonen in een oplosmiddel te laten weken.

Meestal wordt hier dichlormethane of ethylacetaat voor gebruikt. Chemische middelen die gebruikt worden om bijvoorbeeld verf resten te verwijden of oppervlakten te ontvetten, maar ook als middel om cafeïne uit koffiebonen te verwijderen.

Daarnaast heb je de natuurlijke methoden om decaf koffie te maken. Dit zijn de Swiss Water methode en de kritische CO2 methode.

Ethylacetaat methode

In deze methode, waar gebruik gemaakt wordt van een oplosmiddel, worden de ongebrande koffiebonen geweekt in water en vervolgens ondergedompeld in een oplossing die het oplosmiddel ethylacetaat bevat. Dit middel trekt als het ware de cafeïne uit de koffiebonen.

Het water dat doordrenkt is met dit oplosmiddel wordt keer op keer hergebruikt totdat het vol met koffie aroma’s zit. Doordat de koffiebonen op dit moment doordrenkt zijn van water met koffie aroma, verliezen ze weinig smaak.

Dit weken van koffiebonen in chemische oplosmiddelen klinkt niet als een hele gezonde onderneming.

Toch heeft deze methode sinds 1985 een gezondheidsverklaring van de FDA (Amerikaanse voedselveiligheid autoriteiten) dat de hoeveelheid die in het proces van decaf koffie maken gebruikt wordt niet schadelijk is voor de gezondheid.

Toch vinden wij het persoonlijk fijner om met natuurlijkere methoden te werken. Gelukkig zijn die er ook. De Swiss Water methode en de kritische CO2 methode zijn hiervan de bekendste.

Swiss Water methode

De Swiss Water methode om decaf koffie te maken is sinds1979 op commerciële schaal ingezet.

Sindsdien een methode die de voorkeur genoot omdat het de eerste methode was die geen chemische oplosmiddelen gebruikte om decaf koffie te maken.

Kritische CO2 methode

Onze cafeïnevrije koffiebonen worden met de CO2 methode cafeïnevrij gemaakt, deze methode wordt ook wel de kritische koolzuur-methode genoemd.

Bij deze methode worden de groene koffiebonen ondergedompeld in water en vervolgens in een roestvrij stalen vat gestopt die vervolgens wordt dicht geseald.

Onder hoge druk wordt er vloeibare CO2 in gepompt die de cafeïne moleculen binden en de cafeïne uit de ongebrande koffiebonen verwijderen. Uiteindelijk wordt de CO2 verwijderd door het afnemen van de druk, waardoor de cafeïne achterblijft in een aparte ruimte.

Hieronder zie je hoe dit er schematisch uitziet.

CO2 methode decaf

CO2 decaffeination: The Coffee Quest

Gezondheidsvoordelen van Decaf koffie

Inmiddels zijn er vele studies die aantonen dat koffie goed is voor je gezondheid. Zo verlaagt koffie het risico op diabetes type 2, is het goed voor het hart en zit het boordevol antixodanten.

Dit geldt ook voor Decaf koffie met nog een extra belangrijk en waardevol gezondheidsvoordeel die je er als bonus gewoon bij krijgt.

Diabetes Type 2

Vele gezondheidsvoordelen van koffie worden toegeschreven aan het stofje cafeïne. Maar gelukkig hebben sommige studies ook aangetoond dat het niet alleen de cafeïne is die het risico op Diabetes Type 2 verlaagt.

Er is in diezelfde studie zelfs aangetoond dat decaf koffie dezelfde verlagende eigenschappen heeft zonder jezelf dagelijks onder te dompelen met cafeïne.

Antioxidanten

In het artikel voedingswaarde in koffie heb ik je uitgelegd dat koffie een grote bron van antioxidanten is. Het is zelfs de meest realistische manier om grote hoeveelheden antioxidanten binnen te krijgen.

In 4 redenen waarom koffie goed is voor je gezondheid lees je dat Noorse en Finse studies hebben aangetoond dat koffie kan zorgen voor wel 64% van de antioxidanten inname.

Gewoon puur omdat je best veel koffiebonen nodig hebt om een kopje koffie te kunnen zetten. Gelukkig wordt er bij decaf koffie alleen de cafeïne uit de koffiebonen gehaald. De antioxidanten blijven gewoon intact.

Slaap

Natuurlijk weet je inmiddels wat cafeïne in je lichaam doet en dat door de aanmaak van adrenaline een te grote hoeveelheid cafeïne kan leiden tot slapeloosheid.

Maar doordat decaf koffie juist geen cafeïne bevat slaap je er geweldig op. Dus je hebt wel de lusten en niet de lasten zeg maar. Als je dan ook nog eens een hele lekkere decaf koffie hebt is het nog een extra rede om de ‘gewone’ koffie wat vaker te laten staan.

Daarnaast bevatten cafeïnevrije koffiebonen net als 'gewone' koffiebonen nauwelijks calorieën en passen deze in een evenwichtig en gezond voedingspatroon. 

Decaf koffie vs gewone koffie

Het belangrijkste verschil tussen ‘gewone koffie’ en decaf koffie is natuurlijk de afwezigheid van cafeïne in de laatste.

Hoewel decaf koffie in populariteit aan het toenemen is, is het op het moment nog een stuk minder populair dan gewone koffie. Hierdoor is er ook minder keuze wanneer je cafeïne vrije koffie wilt kopen.

Sommigen beweren dat decaf koffie hetzelfde smaakt als gewone koffie. Onze ervaring is is dat cafeïnevrije koffie iets meer aciditeit heeft dan gewone koffie, maar wel een vol mondgevoel geeft met een zoete afdronk.

Wanneer ik een goede decaf drink, proef ik het verschil soms echt niet.

Conclusie

Decaf koffie is de laatste jaren bezig met een opmars. Er worden steeds betere specialty coffee’s cafeïne vrij gemaakt wat de kwaliteit een enorme boost heeft gegeven. Koffiebonen kunnen alleen, wanneer deze nog niet gebrand zijn, cafeïnevrij gemaakt worden.

Dit kan op een chemische manier of een natuurlijke manier gebeuren, zoals bijvoorbeeld de kritische CO2 methode die onze decaf koffiebonen zijn ondergaan om de cafeïne hieruit te verwijderen.

Decaf koffiebonen hebben dezelfde gezondheidsvoordelen als ‘gewone’ koffiebonen en je slaapt er nog eens een stuk beter op ook. Kortom steeds meer redenen om wat vaker decaf koffie te drinken.

Heb jij al eens echt goede decaf geprobeerd?