De geschiedenis van koffiebonen

Kaldi

 

Wie is er niet mee groot gebracht? Die heerlijke geur in de ochtend, dat eerste slokje magie. Het zwarte goud, we kunnen er niet zonder. Voor velen een standaard item op het boodschappenlijstje, want een dag zonder koffie… Die kennen we niet.

Er zijn zoveel soorten koffiebonen, arabica, robusta, espresso, filter, light roasts en dark roasts. Maar wat weet je eigenlijk van de koffie die je drinkt? “Uhm, koffie komt toch gewoon uit Italië?”

Niets is minder waar. Bijvoorbeeld onze vers gebrande koffiebonen komen uit Colombia, Brazilië, Ethiopië en Kenya, om er maar even een paar te noemen. Maar waar komt koffie nu echt vandaan?

Daar ben ik voor je ingedoken en ik ga je in dit artikel alles vertellen over de geschiedenis van koffiebonen.

Ik neem je mee in het verhaal van de ontdekker van koffie en hoe hij dit heeft gedaan. Hoe is de koffie uiteindelijk over de rest van de wereld verspreid in ook in Europa terecht gekomen? Wat zijn koffieculturen?

En wat is de staat van de koffie industrie vandaag de dag in Nederland. Lees snel verder om deze interessante geschiedenis les in je op te nemen.

Waar komt koffie oorspronkelijk vandaan

Koffie komt oorspronkelijk van het Afrikaanse continent. Alle soorten koffiebonen vinden hier hun oorsprong. De Coffea Arabica, misschien wel de bekendste koffiebonen soort, is voor het eerst ontdekt in Ethiopië.

Nadat het gerucht van deze magische plant zich verspreide kwam de koffieplant in het Arabische continent terecht en dan met name in Jemen werd de plant verder gecultiveerd.

Vanaf de 15e eeuw werd in het Jemenitische District van Arabië koffie grootschalig geproduceerd wat grote bekendheid kreeg in onder ander Perzië, Egypte, Syrië en Turkije.

Koffie werd niet alleen maar bij mensen thuis gedronken, maar de qahveh khaneh, de hedendaagse koffiebar, begon aan een opmars in de steden in dit gebied. De populariteit van koffiehuizen was immens en mensen bezochten deze voor allerlei sociale activiteiten.

Door de duizenden pelgrims die voor hun bedevaartstocht de heilige stad Mecca bezochten, werden de geruchten van deze magische drank “wine of Araby” al snel wereldwijd verspreid.

Hoe is koffie ontdekt?

In het artikel; waar komt koffie vandaan, heb ik je al heel wat verteld over de oorsprong van koffie. Het was meneer Kaldi, een geitenhoeder uit Ethiopië die iets heel opmerkzaams zag bij zijn kudde geiten.

Ze begonnen te dansen en zeer enthousiaste bewegingen te maken toen zij de bessen van een bepaalde plant aten. Dit was de Coffea Arabica plant, die op dit moment ook wel Arabica koffie of 100% Arabica wordt genoemd.

Kaldi had wel door dat hij iets bijzonders had ontdekt en na het zelf eten van de bessen stapte hij naar de hoofd monnik van het plaatsje waar hij vandaan komt.

De monnik noemde de ontdekking van Kaldi het werk van de duivel en gooide de koffiebessen in het vuur. Vlak daarna ontstond er een sterk aroma waar niemand omheen kon.

De monnik haalde de, inmiddels gebrande, koffiebonen van het vuur en overgoot ze met heet water om de geur en de aroma’s te blijven ruiken. Na het nemen van een slok van dit zwarte drankje werden ze overvallen door een gevoel van rust en kalmte.

De na effecten waren sterk en ze konden zich beter focussen en zich langer concentreren op belangrijke zaken. Na deze bijzondere ontdekking verspreide de kennis zich al gauw verder.

Lees ook: Voedingswaarde in koffie, wat zit er in je kopje koffie?

Hoe is koffie naar Europa gekomen?

Reizigers uit Europa die het oosten hadden bezocht keerden terug met verhalen over deze ongebruikelijke zwarte drank die in Jemen zo populair was.

Al gauw volgde de koffie de verhalen en rond de 17e eeuw begon koffie aan een opmars in Europa en won al snel aan populariteit.

De controverse omtrent het drankje waren enorm. Het werd door tegenstanders ook wel de bittere ontdekking van Satan genoemd. De tegenstrijdigheden waren zo groots, dat zelfs Paus Clement VIII zich ermee moest bemoeien.

Hij besloot om deze koffie zelf te proeven en vond het drankje na de eerste slok zo bevredigend dat hij besloot het drankje de heilige toestemming te geven.

Desondanks de controversie, werden de koffiehuizen in landen zoals Engeland, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland ook enorm populair. Koffie was zo populair dat het zelfs het ontbijt drankje, wat toen nog bier en wijn was, verving.

Degenen die de dag begonnen met koffie, waren alert en energiek en de kwaliteit van leven en hun werk boekte enorme vooruitgang.

De koffie industrie vandaag de dag in Nederland

In Nederland is de koffie industrie sinds de ontdekking in de 17e eeuw alleen maar gegroeid. Met grote internationale spelers zoals JDE is Nederland een absolute grote speler op het gebied van koffie. 

Net als iedere industrie is de koffie industrie ook onderhevig aan trendveranderingen in de markt en neemt de vraag naar duurzame oplossingen enorm toe.

De grotere koffieketens verliezen steeds meer terrein aan kleinere specialty coffee branderijen die het echte verhaal achter koffie willen vertellen. Zij proberen de markt eerlijker te maken doormiddel van bijvoorbeeld Fairtrade & direct trade oplossingen te implementeren.

Juist in een koffieland als Nederland wordt dit met de dag populairder.

Ook heeft koffie de transitie gemaakt van een typisch product dat je jaren kunt bewaren naar een vers product, dat je maar beperkte tijd zou moeten bewaren om ultiem van de smaak te kunnen genieten.

Lees ook: Hoe moet je vers gebrande koffiebonen bewaren

Daarnaast is decaf koffie aan een enorme opmars bezig. Voor de mensen die wel de smaak willen, maar niet de buzz waar de 'gewone' koffie zo bekend om staat.

Kortom een goede en nodige ontwikkeling op de markt die nog wel even zal doorzetten. Met een jaarlijkse groei van 12,78% is de specialty coffee markt bezig aan een enorme opmars die voorlopig nog wel even aanhoudt.

bron: Adroit Market Research

Conclusie 

De conclusie is, is dat koffie helemaal niet uit Italië komt, maar dat wist je natuurljk al;-). Koffie komt oorspronkelijk van het Afrikaanse continent. Vanuit hier heeft het populariteit gevonden in de Arabische continenten, waar de eerste koffie huizen zijn ontstaan.

Vanuit dit gebied vond het al gauw populariteit onder Europese reizigers die de koffie uiteindelijk ook in Europa populair gemaakt hebben.

Tot aan vandaag de dag, waarop koffie nog steeds het meest populaire drankje is. Wel is de tijd van uitbuiting en bittere koffie voorbij en zie je steeds meer verschuiving naar duurzamere oplossingen en producten.

Veel mensen komen aan hun trekken bij specialty coffee, waarvan het marktaandeel ieder jaar zo’n 12,5% toeneemt. Als je het mij vraagt een mooie ontwikkeling voor een mooie geschiedenis van een prachtig product.

Video: de geschiedenis van koffiebonen