Hulp bij het instellen van je Sage Barista Express of Sage Barista Pro.

barista express instellen

Gefeliciteerd! Waarschijnlijk heb je onlangs een Sage espressomachine gekocht, of misschien wel gekregen.
Leuk, maar hoe moet je deze nou instellen voor het allerlekkerste kopje koffie? Misschien heb je zelf al wat geprobeerd maar is het nog niet helemaal gelukt.
Wij helpen je graag verder en na het lezen van deze blog is het instellen van jouw Sage Barista Express of Sage Barista Pro  een fluitje van een cent. 


Waarom gaat de druk in mijn Sage Barista Express niet genoeg omhoog? Waarom heb ik geen crema laag op mijn espresso uit de Sage Barista Pro? Als dit vragen zijn waar jij ook tegen aanloopt is dit de juiste blog voor jou.

Een Sage espressomachine instellen is zeker geen rocket science, maar je moet wel weten wat je doet.

Met dit handige stappenplan heb je je Sage in een mum van tijd ingesteld en zet jij de heerlijkste koffie.

Omdat een Sage Barista Express of een Sage Barista Pro een halfautomaat is met een ingebouwde molen gaan we uit van het instellen van een halfautomaat espressomachine.

Omdat je maar beschikking hebt over 1 molen stellen we deze in op de perfecte espresso.

Deze perfecte espresso vormt vervolgens de basis voor al je koffie drankjes (espresso, dubbele espresso, americano, cappuccuni en flat white). Dit betekent dat je dus geen Lungo of Cafe Creme zet. 

Wil je een ander soort espressomachine instellen? Lees dan: hoe maak je een espresso in 6 eenvoudige stappen.

Sage koffiemachine instellen: Wat heb je nodig?

Stappenplan instellen Sage koffiemachine:

1. Als je machine aan staat, je hopper gevuld met koffie is en je watertank gevuld met water is kunnen we gaan beginnen. 

2. Gebruik tijdens het instellen het dubbele filterbakje die enkelwandig is. Bij de dual wall staat de naam onderop, dus waar niks op staat is de enkelwandige.

3. Weeg je piston/filterdrager op de weegschaal en zet op 0. Doseer nu 19 gram koffie. Dit lijkt veel, dus tijdens het malen kan je je filterdrager een beetje heen weer tikken (links-rechts) zodat de koffie wat meer kan settelen. Maak een beetje plat/glad met je vingers en tamp aan met 20-30 kg lichaamsgewicht.
 
4. Als je een Sage Barista Express gebruikt zet dan alvast een timer klaar om snel aan te kunnen zetten. Als je een Barista Pro gebruikt is dit niet nodig i.v.m. de ingebouwde timer in het LCD scherm.

5. Voordat je je piston in de machine vast zet laat je heel even het heetste water uit de brewhead lopen door op de knop voor dubbele espresso te drukken. Druk nog een keer om het water te laten stoppen. 

6. Als je je piston in de machine vastzet, zet je je kopje eronder en druk je zo snel mogelijk op de knop voor een dubbele espresso. 

7. Als je op deze knop drukt, druk je tegelijkertijd op de knop voor het starten van je timer (bij gebruik Barista Express). Zet de timer op stop als de laatste druppel in je kopje is gevallen. 

  • Kijk nu naar je tijd. Is deze tijd onder de 22 seconden? Zet je maalgraad dan een stuk(je) fijner. Is deze tijd boven de 30 seconden? Zet je maalgraad dan een stuk(je) grover. 

LET OP: Na het bijstellen van je maalgraad: gooi 2 shots maalsel weg, omdat er altijd wat gemalen koffie in je machine achterblijft. Dit voelt zonde, ik weet het, maar anders ben je uiteindelijk langer bezig en meer koffie kwijt omdat je nieuwe maalinstelling niet helemaal matcht met je nieuwe tijd. 

  • Weeg opnieuw 19 gram koffie af. Met verschillende maalgraden kunnen er verschillende hoeveelheden koffie uitkomen in dezelfde tijd. Herhaal bovenstaand stappenplan (stap 1-7) en kijk weer naar de tijd. Pas hierop je maalgraad aan totdat je tussen 22-30 seconden uitkomt voor een dubbele espresso. Gooi na elke aanpassing van je maalgraad eerst wat gemalen koffie weg en weeg elke keer weer opnieuw je shot van 19 gram. 

Heb je de ideale maalgraad gevonden? Pas dan je grind amount / grind time hierop aan. Bij de Barista Pro is dit in aantal seconden, en kijk eens hoeveel seconden er nodig is om telkens weer 19 gram te krijgen.

Pas dit aan zodat je hierna niet elke keer een weegschaal nodig hebt :-)

De lekkerste koffie zet je altijd met een dubbele espresso, door het platte en gelijkmatige filterbakje.

Wil je echter ook een enkele shot gebruiken? Doseer dan iets meer dan de helft van een dubbele. Dus denk aan 10-11 gram per shot. Hou de maalgraad wel hetzelfde...

Heel veel succes en als je er niet uitkomt, stuur me een mail naar [email protected]

Pro tip: is de fijnste maling je nog niet fijn genoeg? Check hier dan hoe je de molen nog verder kunt kalibreren. 

VIDEO: Sage Barista Express instellen

Gewone koffie zetten met de Sage The Barista Express of Pro

Nu heb je natuurlijk alle stappen die ik hierboven heb toegelicht gevolgd. Yes! je eerste succesvolle espresso is een feit. Maar je wilt liever een 'gewone' koffie.

De gewone koffie maak je met een halfautomaat espresso machine als een Americano. Je zet hiervoor dus eerst de perfecte espresso volgens bovenstaand stappenplan.

Vervolgens druk je op de heet water knop van je Sage espressomachine en tap je hier wat heet water in.

Zo, nu heb je ook lekker een gewone koffie gezet met je Sage koffiemachine.

Lees ook: Alle 17 koffiesoorten in een handig overzicht 

Sage Barista Touch en Oracle Touch

Ik ben ook van plan om een blog te schrijven voor het instellen van je andere Sage espressomachines, zoals de Sage Barista Touch en de Sage The Oracle Touch. Mocht je nu alvast tips willen hebben kan je hieronder even verder lezen:

Bij deze Barista Touch en de Oracle Touch kan je bijna alle stappen van hierboven ook volgen. Bij de Barista Touch weeg je zelf 19 gram af, bij de Oracle Touch wordt dit automatisch gedaan. 

Het grote verschil met de Sage Barista Express en de Sage Barista Pro is dat de Touch machines zijn afgesteld op tijd in plaats van volume. Kies voor espresso, dubbel en dan ergens tussen de 25 en 30 seconden. 

Meet dan aan het einde je gezette dubbele espresso in gram: is het gewicht voor een dubbele shot tussen de 40-60 gram?

Dan zit je goed qua maalgraad. Is het minder? Zet dan je maalgraad wat grover en andersom. Volg verder gewoon het stappenplan! 

Veel voorkomende problemen met het instellen van je Sage Koffiemachine 

De druk van mijn Barista Express is te laag.

Deze vraag krijgen wij best wel regelmatig. Wanneer de druk op de drukmeter van jouw Sage Barista Express niet beweegt, er wordt dus geen druk opgebouwd, dan kan het volgende aan de hand zijn. 
  • De gemalen koffie is te grof, waardoor het water te makkelijk door de koffie loopt. Dit herken je ook doordat het zetten van de koffie erg snel klaar is (de ideale zet tijd voor een espresso is +/-20-30 seconden).

  • Er zit koffie op de rand van de piston of in de zetgroep. Hierdoor maakt de machine geen mooi vacuüm waardoor de machine geen druk op kan bouwen.

  • De koffiebonen in de machine zijn te oud. Sage, en wij ook, raad altijd aan vers gebrande koffiebonen te gebruiken voor jouw Espresso machine. Als koffie te oud wordt dan is de oplosbaarheid van de koffie heel groot. Hierdoor loopt het water weer te makkelijk en snel door de koffie heen waardoor er geen tegendruk opgebouwd kan worden. 
Er komt geen stoom meer uit mijn stoompijpje.

Dit is een veel voorkomend probleem wat in 9 van de 10 keer gelukkig heel makkelijk opgelost kan worden. Ik zou je de volgende stappen willen aanraden en na elke stap even kijken of het heeft gewerkt:

  • De machine helemaal ontkalken volgens de ontkalkingscyclus met Sage Descaler - zo te horen heb je deze stap al genomen! Voor de volledigheid zou ik je wel willen aanraden om alsnog deze stap even te doen voor de overige stappen hieronder:

  • Het tipje van de stoompijp eraf draaien en even uitkloppen op een ondergrond die daar tegen kan, meestal komt er wat troep uit.

  • De gaatjes van het tipjes doorprikken met een naald.
Deze buisjes in de stoompijp zijn erg nauw en raken super snel verstopt met restjes of met heel lichte kalkafzet. Vaak helpen bovenstaande stappen erg goed.