Aeropress koffie zetten in 10 simpele stappen

Aeropress koffie zetten in 10 simpele stappen

Bron: World AeroPress Championship

Ben jij een koffieliefhebber die op zoek is naar een nieuwe manier om thuis specialty coffee te zetten? Dan is de Aeropress misschien wel het koffiezetapparaat voor jou. De Aeropress is ontworpen om snel en gemakkelijk heerlijke koffie te zetten, of je nu houdt van sterke espresso-achtige shots of zachtere filterkoffie.

Bij ons thuis, maar ook op de camping (want kunststof = onbreekbaar = handig!), wordt de Aeropress vaak gebruikt om light roast koffie te zetten. Light roast koffie heeft een subtielere smaak dan medium of dark roast koffie en is daarom geliefd bij koffieliefhebbers die de nuances van de koffie willen proeven.

Maar de Aeropress is niet alleen voor thuisgebruik. Jaarlijks wordt de World Aeropress Championship georganiseerd, een koffiewedstrijd waarbij deelnemers uit verschillende landen strijden om de titel van beste Aeropress-koffiezetapparaat gebruiker. Deelnemers presenteren hun eigen technieken en recepten aan een panel van juryleden, wat een geweldige kans is om nieuwe trends en technieken op het gebied van koffie te ontdekken.

In deze blog gaan we dieper in op het gebruik van de Aeropress, inclusief hoe je zelf een heerlijk kopje koffie kunt zetten. We bespreken ook de World Aeropress Championship en waarom deze wedstrijd zo relevant is voor koffieliefhebbers. Dus maak je klaar om meer te weten te komen over dit veelzijdige koffiezetapparaat en ontdek hoe je zelf thuis kunt genieten van de heerlijkste specialty coffee met de Aeropress.

Wat is een Aeropress?

De Aeropress is een populair koffiezetapparaat onder koffieliefhebbers en wordt gebruikt om specialty coffee te zetten. Het apparaat is ontworpen om snel en gemakkelijk een heerlijk kopje koffie te zetten. Het bestaat uit twee delen: een cilinder en een zuiger met een rubberen afdichting.

Wat is een Aeropress

De Aeropress is ideaal voor thuisgebruik en kan worden gebruikt om verschillende soorten koffie te zetten, van sterke espresso-achtige shots tot zachtere filterkoffie. Dit maakt het apparaat perfect voor liefhebbers van specialty coffee, waarbij de smaak en het aroma van de koffie centraal staan.

Zoals gezegd wordt bij ons thuis de Aeropress vaak gebruikt om light roast koffie te zetten. Light roast koffie is koffie die korter is gebrand dan medium of dark roast koffie en heeft daardoor een lichtere kleur en een subtielere smaak. Uiteraard kan je hier elke koffieboon in gebruiken die je zelf lekker vindt. Er zijn ook liefhebbers van medium of dark roasts in een Aeropress, zodat ze een espresso achtige sensatie kunnen nabootsen. Ieder z'n ding natuurlijk!

Aeropress Championships

Naast thuisgebruik wordt de Aeropress ook gebruikt voor wedstrijden. De World Aeropress Championship is een jaarlijkse koffiewedstrijd waarbij deelnemers uit verschillende landen strijden om de titel van beste Aeropress-koffiezetapparaat gebruiker. Deelnemers bereiden hun favoriete koffie met hun eigen Aeropress technieken en recepten en presenteren deze aan een panel van juryleden.

De wedstrijd is niet alleen een kans voor Aeropress deelnemers om hun vaardigheden te tonen, maar ook om de nieuwste trends en technieken op het gebied van koffie te ontdekken. Dit is vooral relevant voor specialty coffee liefhebbers, die altijd op zoek zijn naar nieuwe manieren om hun koffie te verbeteren.

Bekijk hier een filmpje van de kampioen Aeropress 2017 en haar winnende recept, en probeer het nu thuis uit met verse koffiebonen. In de volgende paragraaf lees je het stappenplan voor dit winnende recept van 2017 van de World Aeropress Championship.

Het winnende recept van de World Aeropress Championship uit 2017 is ontworpen om de delicate en complexe smaken van de koffie naar voren te brengen, terwijl het tegelijkertijd een goed gebalanceerd en smakelijk kopje koffie oplevert. Dit recept is een geweldige manier om te laten zien hoe veelzijdig de Aeropress kan zijn en hoe je verschillende technieken kunt gebruiken om heerlijke koffie te zetten.

Hoe gebruik je zelf een Aeropress?

Nu je meer weet over de Aeropress en waarom het zo populair is, wil je vast weten hoe je er zelf een kunt gebruiken. Hieronder volgt een stappenplan.

Aeropress koffie zetten in 10 simpele stappen

  1. Verwarm je water tot 84°C en maal 35 gram koffie op een grove    maalgraad.

  2. Plaats een papieren filter in de filterhouder en spoel deze met warm water om eventuele papiergeur en -smaak te verwijderen.

  3. Schroef de filterhouder op de onderste kamer van de Aeropress en plaats deze op je mok.

  4. Doe 35 gram koffie in de Aeropress.

  5. Voeg 150 gram water toe en roer 5 seconden in de koffie.

  6. Plaats na 30 seconden het dopje op de Aeropress de zuiger op de Aeropress en druk voorzichtig het kleine beetje lucht eruit.

  7. Op 1 minuut en 5 seconden draai je de Aeropress om en plaats op een kannetje/kopje.

  8. Duw de Aeropress tussen 1:05 en 1:35 langzaam naar beneden.

  9. Op 1:35 minuut ben je klaar met duwen. Voeg nog 200 gram water toe en meng goed met de koffie.

  10. Geniet ervan!


In een eerdere blog deelden we al het Aeropress recept uit 2016. Benieuwd daar naar? Lees dan snel deze blog of zoek zelf een ander winnend recept op. Sky is the limit!

Conclusie

Hopelijk heb je door deze blog meer geleerd over de Aeropress en hoe je deze thuis kunt gebruiken om heerlijke specialty coffee te zetten. Of je nu een koffieliefhebber bent die op zoek is naar een nieuwe manier om thuis koffie te zetten, of een professional die zijn of haar koffiegame naar een hoger niveau wil tillen, de Aeropress is een veelzijdig koffiezetapparaat dat aan je behoeften kan voldoen.

Wij bij Zwarte Roes zijn zelf weg van de Aeropress omdat het de subtiele smaken van de koffiesmaak makkelijk naar voren kan brengen. Dit is ook te zien bij de World Aeropress Championships, waar deelnemers hun eigen technieken en recepten presenteren om de beste Aeropress-koffiezetapparaat gebruiker te worden.

Maar hoe je de Aeropress ook gebruikt, het belangrijkste is dat je geniet van de heerlijke koffie die je ermee zet. Experimenteer met verschillende recepten, technieken en koffiesoorten om jouw perfecte kopje koffie te vinden.

Als je nog niet in het bezit bent van een Aeropress, dan raden we je zeker aan om er een te proberen. Het is een betaalbare en gemakkelijk te gebruiken koffiezetapparaat dat je in staat stelt om heerlijke koffie te zetten, waar je ook bent. En wie weet, misschien neem jij wel deel aan de volgende World Aeropress Championships.