Wat zegt de crema over je espresso?

Crema op espresso

Er wordt veel over gesproken, en er zijn ook veel fabels over... De cremalaag van je koffie.

En dan heb ik het met name over de crema op je espresso. Allereerst wordt over het algemeen een espresso met goede cremalaag als visueel aantrekkelijker beoordeeld.

Of dit terecht is, en of dit dus ook daadwerkelijk wat zegt over de kwaliteit van de koffie, behandel ik in deze blog. 

Op internet lees je heeeeel veel over de cremalaag van een espresso, en ik denk persoonlijk dat dit komt doordat er ook daadwerkelijk heel veel oorzaken zitten aan een dikke, dunne, stevige, donkere, lichte (etc.) crema. 

Verse koffiebonen 

Vaak is het zo, maar ik zeg met nadruk niet uitsluitend, dat verse koffiebonen een goede cremalaag geven.

Dit komt onder andere doordat er in verse koffie nog veel CO2 zit. Dit is de reden waarom koffie na branden altijd even moet rusten (7 dagen) voor drinken. Deze CO2 zorgt voor veel kleine luchtbelletjes.

Dit zorgt voor een dikkere en stevigere cremalaag. Sowieso blijft koffie het lekkerst binnen max. 6-8 weken na branden, controleer dus altijd even de branddatum van je zak koffiebonen, dan weet je zeker dat je dit aspect hebt getackeld!

Te verse koffie daarentegen wil je dus ook niet. Dan heb je misschien een hele dikke cremalaag, maar erg lekker zal het niet zijn. 

Type koffiebonen

Ook speelt het type koffiebonen een rol. Ik ben zelf geen fan van Robusta koffiebonen, maar met Robusta koffiebonen in je espresso blend krijg je een dikkere crema.

Dit zou te maken hebben met het lagere percentage olie in Robusta koffiebonen in tegenstelling tot Arabica koffiebonen.

Door een hoger olie percentage zou de cremalaag instabieler worden... Naaste Arabica en Robusta zijn erg nog twee andere soorten koffiebonen. Helaas heb ik hier zelf nog geen espresso mee gezet. Wordt hopelijk vervolgd ;-)

Wat is een espresso

Een espresso is een geconcentreerde koffie die je in ongeveer dertig seconden zet. Onder grote druk (9 bar) wordt warm water door een puck met fijngemalen koffie geforceerd. 

Lees ook: Wat is espresso?

De perfecte espresso zetten (SCA)

Daarnaast is het van belang om stil te staan bij de rol van het zetten. Een perfecte espresso zetten is geen rocket science, maar het is ook niet heel vanzelfsprekend.

Ik heb zelf mijn SCA opleidingen Barista Skills Foundation en Barista Skills Intermediate afgerond, en hierin wordt heel veel aandacht geschonken aan de perfecte espresso.

Denk hierbij aan de enige perfecte maalgraad voor die specifieke koffieboon, de enige perfecte verhouding (het recept), de enige perfecte doorlooptijd, perfecte aandrukken, etc.

Alleen dan bereik je een mooie cremalaag (mits er ook aan de andere voorwaarden is voldaan). Anders is de cremelaag te wit, te donker, of te dun. 

Lees hier mijn stappenplan voor de perfecte espresso met een half automaat.

Latte art

Misschien niet in alle koffie situaties even relevant, maar voor latte art heb je een goede cremalaag zeker wel nodig!

Latte art ontstaat namelijk door het contrast van de kleur van melk en de kleur van de cremalaag.

De opgeschuimde melk blijft op zijn plek door de stevigheid van de cremalaag in de espresso. Dus hier heb je de cremalaag definitief wel nodig!

Randzaken

Daarnaast zijn er waarschijnlijk nog 100.000 andere randzaken die "een" invloed hebben. Denk aan een mooi voorverwarmd kopje, altijd belangrijk trouwens, en een schoon kopje.

Dit is net zoiets als een schoon (en enigszins nat) bierglas voor de kenners... 

Doet het er toe?

Dit is ook een goede vraag! Als je deze vraagt als compleet plaatje bekijkt, dus in termen van: is de espresso perfect gezet waardoor zowel de smaak als cremalaag perfect tot uiting komt, en is de koffie wel vers? Dan is het antwoord zeker ja!

Maar... Ik snap dat een cremalaag wel een standaard onderdeel lijkt van de perfecte espresso, maar verkijk je hier niet op.

Soms komt 'ie gewoon niet helemaal lekker tot uiting, en kan je koffie toch heerlijk zijn. 1-2 minuten na het zetten is het normaal dat je cremalaag wat meer inzakt, maar daarvoor is je koffie waarschijnlijk toch nog niet te drinken ;-)

Daarnaast is een cremalaag vaak bitter van smaak, en dat is mijn optiek niet het allerlekkerste deel van je koffiebeleving. Maar goed, smaken verschillen! 

Wat is jouw ervaring met de crema op espresso? Heb je nog een gouden tip?