Chemex, slow coffee, filterkoffie

In vijf stappen de lekkerste koffie zetten met een CHEMEX!

Alweer een jaar geleden heb ik de Chemex een kans gegeven. Een besluit waarvan ik enorm veel spijt heb dat ik het ooit heb geprobeerd… Het was zo lekker en zo vol, dat ik zeker weet dat ik toekomstige mooie specials altijd zal blijven vergelijken met deze. Ik heb het namelijk over de CHEMEX!

Het is uiteraard alleen al een genot voor het oog, dat is meteen duidelijk. Het is dan ook niet voor niets dat deze in de jaren ’40 ontworpen koffiemaker een permanente plek heeft veroverd in het MOMA (Museum of Modern Art) in New York. Het is ontworpen door een Duitse chemicus en de kenners zijn er razend enthousiast over. Slow coffee in deze vorm is zeker een opkomende trend, maar nieuw is het dus absoluut niet!

Wat is het?

De CHEMEX is een handmatige filtermethode, en valt binnen de categorie van slow coffee / pour over coffee / drip coffee etc. Het onderscheidt zich op meerdere vlakken van de traditionele filterkoffie-machine, maar de belangrijkste punten zijn toch wel dat deze methode langzamer is en dat het filter dikker is. Slow Coffee in het algemeen is dus sterk in (weder)opkomst, en het betekent letterlijk dat je de tijd neemt om een lekker bakkie te zetten. Echte ambacht. Kenners beweren dat de eerder populairdere methodes van bijvoorbeeld espressomachines niet geschikt zijn voor alle soorten koffies. Spannendere koffies zouden niet genoeg tot hun recht komen wanneer het hete water te snel langs de gemalen koffie komt.

Ik ben in ieder geval verkocht! Ja, het duurt eventjes wat langer, en zonder liefde en aandacht kom je echt niet ver. Maar als jij ook bereid bent om wat meer moeite te doen voor een echt goed bakkie, is de Chemex. Heb je een CHEMEX en wil je zelf koffie leren zetten met deze koffie-zet-methode? Wij hebben een zetinstructie opgesteld waarmee je in vijf stappen de lekkerste koffie leert zetten met een Chemex. 

Wat heb je nodig

  • CHEMEX
  • CHEMEX filters
  • Vers gebrande en gemalen koffie 
  • Gekookt water van ongeveer 94 graden, het liefst uit een waterkoker met instelbare watertemperatuur en een opschenkkan met zwanenhals.
  • Een weegschaal met timer (of deze twee los uiteraard)
  • Liefde, tijd en aandacht!

Zetinstructie

  1. Kook genoeg water, ook om het filter vooraf door te spoelen.
  2. Vouw het filter open waardoor je 3 lagen aan één kant hebt, en 1 laag aan de andere kant. Zet het opengevouwen filter zo in de opening van de CHEMEX dat je de kant met de 3 lagen bij de tuit van de CHEMEX hebt.
  3. Spoel het CHEMEX filter door met heet water terwijl het filter in de CHEMEX zit. Dit doe je om de papiersmaak te minimaliseren en om de CHEMEX zelf op te warmen. Giet dit water weer uit de CHEMEX terwijl het filter erin blijft zitten.
  4. Voeg je gemalen koffie toe aan het filter. De maling zal een beetje afhankelijk zijn van je molen. In principe is het ergens tussen snelfilter- en cafetière-maling in. Het moet grof genoeg zijn dat het filter niet verstopt raakt, en het moet fijn genoeg zijn om het water langzaam door het filter heen te laten druppelen. Als je nog op zoek bent naar een handmolen, kijk eens op onze accessoires-pagina. Experimenteer hiermee! Ik raad zelf aan om ongeveer 19 gram koffie op 250 gram water, of 24 gram koffie op 330 gram water te gebruiken. 
  5. Giet als eerste een klein beetje (± 50ml) heet water op de gemalen koffie in een kuiltje. Het zal waarschijnlijk gaan opzwellen en een beetje gaan borrelen door de gassen. Dit heet 'bloomen'. Laat dit weer rustig zakken en schenk na 30 seconden de rest van je water heel rustig op, in cirkeltjes van buiten naar binnen, of een beetje schuddend zodat het water goed kan mengen met de gemalen koffie. Hou in de gaten dat het filter niet verstopt raakt door fijne deeltjes, of juist te snel doorloopt! Het laatste gedeelte mag dus best een paar minuutjes duren. Let wel op dat het niet te lang duurt, dan wordt het vaak te bitter door overextractie.

That's it! Nu kan ook jij koffie zetten met een CHEMEX!

Hou je niet van lange beschrijvingen zoals deze? Check dan gewoon even het filmpje hieronder - wordt het nog duidelijker.

Geniet ervan!